Az Ógyallán 1946-ban született, itt élő és a csillagvizsgálóban dolgozó Druga László - több évtizedes adatgyűjtés után - 2002-2006-ig feldolgozta mindazt, ami a csillagászattal kapcsolatban Szlovákia területén történt. Munkálkodásának az eredményeként jókora képes albumot kaphat kezébe a csillagászat története iránt érdeklődő (Ladislav Druga: Dejiny astronómie a Slovensko. Bratislava, 2006. Slovenská ústredná hvezdáren Hurbanovo. 443 oldal.). A könyv 2006-ban került nyomdába (ezért viseli a 2006-os évszámot) és 2007 elején történt a nyomtatása. A kiadó csak 2008 közepén döntötte el a terjesztés módját: könyvárusi forgalomba nem kerülhet, ajándékként kaphatják az érdekeltek.

A könyv első része (12-85. oldal) az egyetemes csillagászat fejlődéstörténetét mutatja be. A csillagászati felfedezések születését, az ismeretek elterjedését mutatja meg, amelyek természetesen Szlovákia területére is eljutottak előbb vagy utóbb. Ezeken az oldalakon az átlagos olvasó ismereteket kap a csillagászat több évezredes folyamatairól, világképeiről, neves személyiségeiről.

A mű második, legterjedelmesebb része (86-299. oldal) szól Szlovákia és a csillagászat kapcsolatáról. Szlovákia csillagászata alatt a mai Szlovákia területén folytatott csillagászat és a Szlovákia területéről származó tudósok által folytatott csillagászat értendő, mindkét esetben a nemzetiségre való tekintet nélkül. A legősibb, többezer éves kör alakú rondelláktól (körárkoktól) kezdve a középkori és újkori csillagászaton át egészen a XX. század professzionális- és amatőrcsillagászatáig bemutat mindent, ami ezen a területen történt. Szó esik a reneszánsz, a reformáció, az ellenreformáció, a katolikus és a protestáns iskolarendszer csillagászati kapcsolódásairól, az obszervatóriumok építéséről, a műszerek tökéletesítéséről, a tudományos és népi könyvnyomtatásról. Ez a történet ezer szállal kapcsolódik Közép-Európa változatos történelméhez, és természetesen a környező országokhoz. Igen sok a kapcsolat Magyarország csillagászatához: a Mátyás király alapított pozsonyi egyetemre hívott csillagászok, a Felvidéken működő tudósok sora, a Pázmány Péter alapította nagyszombati egyetemen oktató és kutató csillagászok, Sajnovics János, Hell Miksa, Mikoviny Sámuel, Segner János András, Zach Xavér Ferenc, Konkoly Thege Miklós és az Ógyallán dolgozó számos neves csillagászunk csak a főbb események. Az impozáns sort az 1941-ben Losoncon született Balázs Lajos csillagász zárja. A mai Szlovákia területén bármit tett csillagászok névsora, életrajza, gazdag fényképanyaga kivételesen gazdag gyűjtemény! A szlovákiai csillagászat történetét a népi csillagvizsgálók, az ismeretterjesztésben működő személyiségek bemutatása és az amatőrcsillagászati tevékenység ismertetése zárja. A szerzőnek a könyv anyagához értékes segítséget nyújtott - többek között - Bartha Lajos és Vargha Domokosné.

A kötet szövege valamennyi várost és települést a mai szlovák hivatalos helységnévtár szerint közli. Ugyancsak a mai hivatalos szlovák helyesírásnak megfelelően írja le valamennyi szereplő nevét (például: král Matej Korvin, Peter Pázman, Frantisek Borgia Kéri, Ján Sajnovic, Maximilián Hell, Mikulás Konkoly-Thege, Ernest Massányi, Antal Tass, Lajos Terkán, stb.) .

A kötetet igen átfogó, informatív és gazdag képanyag kíséri. Térképek, rajzok, időrendi grafikonok, ritka régi metszetek, égi jelenségek képei, csillagvizsgálók épületei, csillagászok arcképei, könyvek címlapjai hemzsegnek a könyvben, így ha valaki egyetlen szót sem tudna szlovákul, akkor is gyönyörűség az album végiglapozása! Megjegyzendő: alkalmam volt látni a szerző számítógépében a kiadás előtti időszakban a begyűjtött illusztrációkat (4000 képet), amelynek csak a kisebb része (400 fénykép) kerülhetett a kiadványba.

A kötet harmadik része (300-440. oldal) az adatbázisoké. Régi krónikákban közölt csillagászati jelenségek leírásai (közülük jópár régi magyar nyelven is olvasható). Csillagászattörténeti kislexikon. A könyvhöz felhasznált irodalomjegyzék (ebben is sok a magyar nyelvű forrásmunka). A neves csillagászok és amatőrcsillagászok alapvető életrajzi adatai. Csillagászati alapismeretek.

Érdekes táblázatos összeállításokat láthatunk még. A Szlovákiával kapcsolatos üstökösök, kisbolygók, holdkráterek táblázatai. Az 1990 és 2006 között Ógyalláról szervezett 11 teljes napfogyatkozás expedíció adatai. Az 1954 és 2006 között Tátralomnicról szervezett 18 teljes napfogyatkozás expedíció adatsorai. A pozsonyi és a kassai egyetemen végzett csillagászok név-és adatsora. Kedves és értékes adatbázis még a Szlovákia területén lévő 172 napóra alapvető jellemzői, melyet 15 színes képpel illusztráltak. A könyvet angol, magyar és német nyelvű, egy-egy oldal terjedelmű összefoglaló zárja.

A csillagászat története iránt érdeklődők nevében gratulálunk szlovák barátainknak ehhez a szép és értékes könyvhöz! Kiváló munkájáért hálás köszönetünk Druga Laci barátunknak!

Keszthelyi Sándor