20200502versenyA Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Csillagászati szakköre és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület online csillagászati vetélkedőt szervez a Csillagászat napja alkalmából, május 2-án.

A jelentkezőknek csupán egy online tesztet kell kitölteni. A járvány miatt kerülünk minden érintkezést, de mégis szeretnénk lehetőséget adni a diákok számára, hogy megmérettethessék magukat.

A vetélkedő célja:

Célunk a csillagászat mint tudomány népszerűsítése. Fontos számunkra, hogy a csillagászatot mint természettudományt minél több tanuló megismerhesse, és szeretnénk felkelteni az érdeklődést a természet nyújtotta lehetőségek vizsgálatára. A járvány miatt a diákok csak indokolt esetben mozdulhatnak ki otthonról, szabadidejükben – talán szívesen foglalkoznának a csillagászattal, ugyanis aki ezt hobbiként műveli, az bárhonnan megteheti, hogy az égboltot kémleli, és még közösségbe sem kell mennie. Ezen kívül úgy gondoljuk, hogy mivel a diákoknak sokkal többet kell a számítógépet használni, hasznukra válna, hogy esetleg új lehetőségekkel is megismerkedjenek az interneten.

A vetélkedő résztvevői:

A vetélkedőben bárki részt vehet, aki általános iskolába vagy középiskolába jár.
A jelentkezőket az alábbi korcsoportokba osztjuk:

  1. korcsoport: alsó tagozat
  2. korcsoport: 5-6. évfolyam
  3. korcsoport: 7-8. évfolyam
  4. korcsoport: 9-10. évfolyam
  5. korcsoport: 11-12. évfolyam

A vetélkedő időpontja:

2020. május 2. (szombat) 10:00 óra.

A jelentkezés módja:

A diákok az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezhetnek a vetélkedőre: https://gae.hu/vetelkedo

Jelentkezési határidő:

2020. április 30. (csütörtök)

A részvétel díjtalan.

A vetélkedő kitöltése:

A www.redmenta.hu oldalra kell regisztrálni a diákoknak, ahol egy csoportba belépve tudják kitölteni a feladatlapot. A feladatlap elkezdésére a megadott időponttól kezdve 5 perc áll a résztvevők rendelkezésére. (Legkésőbb 10:05-ig el kell kezdeni.) Miután elkezdte a tanuló a teszt kitöltését, 30 percen keresztül dolgozhat rajta. (A regisztráció és csoportba jelentkezés részletes menete a segédletben olvasható, lásd. LEJJEBB GÖRGETVE.)

Jutalmazás:

A győztesek jutalma a tisztelet és megbecsülés mellett egy kis csillagászattal kapcsolatos ajándékcsomag, amit postán fogunk kiküldeni.

Felkészülést segítő anyagok:

A következő szakirodalmakra hivatkozva állítjuk össze a kérdéseket. Nem kell megijedni a könyvek magas darabszáma és tudományos mélysége miatt. Azért állítottunk össze ilyen hosszú segédanyagot, hogy a diákok a tesztírás közben minél kevesebbet hagyatkozzanak az internet adta lehetőségekre, és inkább saját tudásukról adjanak számot. A feladatsorral az a célunk, hogy a diákok megszeressék a csillagászatot, nem pedig az, hogy megijesszük őket, de mivel ez egy vetélkedő, természetesen egy-két nehezebb kérdést is fel fogunk tenni. Azt szeretnénk, ha minél többen jelentkeznétek. Úgy gondoljuk, hogy aki elindul a versenyen, az már győztes, mert az azt jelenti, hogy érdekli őt a csillagászat.

https://tavcso.hu/cikkek/ctanacsok.html

https://tavcso.hu/cikkek/tavcsovek_tipusai_tanacs.html

https://www.tavcso-mikroszkop.hu/tudastar/melyik-a-legjobb-kezdotavcso.html

https://www.tavcso-mikroszkop.hu/tudastar/a-csillagaszati-tavcsovek-tipusai.html

https://www.tavcso-mikroszkop.hu/tudastar/mire-jok-a-kulonfele-tavcsovek.html

https://www.csillagaszat.hu/csilltort/magyar-csillagaszattortenet/magyar-nepi-csillagnevek/az-osmagyarok-csillagos-ege/?fbclid=IwAR3u-8Vr5UsGQXqu9rW81rxHe_8stEDFuwzVWBUNQ9UjOJKFBYbv5_Q6WNU

http://astro.u-szeged.hu/oktatas/csillagaszat.html (5. Égi mechanika és 7. Csillagfejlődés fejezetek kivéltelével)

https://www.tankonyvkatalogus.hu/pdf/FI-505040801_1__teljes.pdf (70-82. oldal)

https://www.mozaweb.hu/mblite.php?cmd=open&bid=MS-2668&page=3 (82-101. oldal)

https://www.tankonyvkatalogus.hu/pdf/FI-505041101_1__teljes.pdf (8-35., 107-185. oldal)

https://www.mozaweb.hu/mblite.php?cmd=open&bid=MS-2623&page=7 (67-90., 163-171. oldal)

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_519_42294_1/ch03.html

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011_0025_fiz_7/ch04.html

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0073_tejutrendszer_szerkezete/ch01.html

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0073_tejutrendszer_szerkezete/ch02.html (A fejezetben található matematikai összefüggéseket nem kell tudni.)

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0073_tejutrendszer_szerkezete/ch06.html (A fejezetben található matematikai összefüggéseket nem kell tudni.)

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0073_tejutrendszer_szerkezete/ch16.html

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0073_galaxisok_vilaga/ch01.html

Ha kérdésetek van, legyenek szívesek a e-mail címre jelezni. Segítünk!


SEGÉDLET

a REDMENTA használatához

Regisztráció folyamata, belépés, feladatlap kitöltése

1. Oldal felkeresése: Írd be a böngésződ címsorába a https://redmenta.com/ honlap címet.

2. Regisztráció: Ha már regisztráltál, ezt a lépést kihagyhatod, menj tovább a hármas pontra. A regisztrációhoz szükséged lesz egy e-mail címre, amibe be is tudsz lépni. Ha nem vagy benne biztos vagy már nagyon régen használtad, előbb ellenőrizd le, hogy be tudsz-e lépni. Amennyiben nem sikerül, regisztrálj új e-mail címet. Ha még nincs saját e-mail címed, vagy nem tudsz a jelenlegivel belépni, hozz létre egyet, vagy kérd meg szüleidet, esetleg ha van idősebb (nagyobb) testvéredet, segítsenek csinálni egyet. Kedves szülők, célszerű alsó tagozatos gyermeküknek külön e-mail címet létrehozni erre a célra. Ha több gyermekük van, nevezni kívánó gyermekenként egyet.

A regisztráció folyamata:

a.) A redmenta.com-on kattints a Regisztráció menüpontra.

b.) Töltsd ki a regisztrációs lapot. E-mail címnél nézd meg háromszor is, nem gépelted-e el véletlenül! A jelszót kétszer kell megadni, ha esetleg elgépeled, kivédi a rendszer, nehogy emiatt ne tudj belépni. A jelszavadnak nem kell ugyanannak lennie, mint az e-mail címed jelszavának, persze lehet ugyanaz is. Ne felejtsd el bejelölni a jelölőnégyzetet, amellyel elfogadod a Redmenta Adatvédelmi szabályzatát! Utána kattints a regisztráció gombra.

c.) Levelet fogsz kapni arra az e-mail címedre, amit itt a regisztráció során megadtál. Most nyisd meg a postafiókodat. Ha nem kaptál levelet a redmentától, nézd meg a levélszemét (spam) mappát is. Ha ott sem találod, érdemes várni kicsit. Előfordulhat, hogy késik a levél, ha például freemailes vagy citromailes vagy. Ha megjött a levél, kattints a sárga négyzetben lévő Ide szóra.

3. Belépés: Amennyiben sikeres volt a regisztráció, be tudsz lépni. A belépéshez kattints a Belépés menüpontra. Itt megadod az e-mail címedet és a jelszót, majd a Bejelentkezésre kattintasz.

4. Adatlap kiválasztása: Az adatlap kitöltéséhez meg kell adnod, melyik csoportba tartozol a lenti Direktcímek című táblázatban leírtak szerint. Például, ha Te elsős vagy akár negyedikes vagy, akkor az alsó tagozatos csoport feladatlapját kell kitöltened. Ebben az esetben a Direktcím menüpontra kattintva a lenti táblázat szerint az alsotagoz737736 szöveget kell bemásolnod, majd az ugrás gombra kattintani.

5. Adatlap kitöltése: Ha pontosan másoltad be a direktcímbe a szöveget, akkor a Csoporttal megosztott feladatlapok szöveg alatt megjelenik majd a verseny előtti napokban a feladatlap, amit május 2-án tudsz majd elindítani. Rákattintással tudod elkezdeni a kitöltést.

Direktcímek:

 

Csoport (osztály) Direktcím
Alsó tagozatos tanuló alsotagoz737736
5 és 6. osztályos tanuló 5-6evfoly785553
7 és 8. osztályos tanuló 7-8evfoly884881
9 és 10. osztályos tanuló 9-10evfol531973
11 és 12. osztályos tanuló 11-12evfo373392

 20200502verseny